Lakuista
asiaa.

Lapsen yritys ja erehdys

Ollapa lapsi tämän päivän maailmassa. Voi kirjoittaa kuvin. Voi pelata koko maailmaa vastaan tietokoneella. Voi keksiä oman kielen. Voi elää tosi-tv:tä. Voi olla joku olematta kukaan.

Mutta silti lapsille pitää opettaa, miten tämä maailma makaa. Miten mennä eteenpäin niin, että tuntuu. Kun ensimmäisen kerran yrittää ajaa fillarilla ilman apupyöriä, kaatuu. Se on luonnon laki. Mutta yhtä lailla se kasvattaa pienen yrittäjän luonnetta. On noustava pystyyn, yritettävä uudelleen. Taas kolahtaa. Tulee mustelmia, jotka paranevat. Arpia, jotka muistuttavat elämästä ja sen opettelusta.

Vaikka toisin kuvitellaan, lasten ja nuorten yritykset ja epäonnistumiset eivät lopu, vaikka he kasvavat ja vanhenevat. Epäonnistumiset vain muuttavat muotoaan, ja niiden määrä vähenee. Sellaista se on myös liike-elämässä: ensimmäisellä yrittämällä hapuilemme askeliamme ja kaadumme. Tulee toinen kerta ja uusi idea, mutta lopputulos saattaa olla sama.

Silti säälivin silmin ei pidä katsoa sitä, joka yrittää, epäonnistuu, nousee ylös ja yrittää uudelleen. Se on rohkeutta, jota harvalla tässä pullantuoksuisessa ja sisäänpäin lämpiävässä yhteiskunnassa on. Epäonnistumisen pelon sijaan on tärkeää opettaa lapsille ja nuorille, että rohkeasti yrittämällä ja työtä tekemällä voi saavuttaa unelmansa – olivatpa ne mitä tahansa.

Sellaista uskoa me haluamme olla valamassa tämän päivän lapsiin ja nuoriin, ja siksi olemme mukana TAT-yrityskylän toiminnassa. Se antaa koululaisille tärkeää oppia liike-elämästä, vastuullisesta kuluttamisesta ja muiden ihmisten huomioon ottamisesta.

Ja miten tässä maailmassa kannattaa yrittää ja epäonnistua.


Sopimusehdot ja Rekisteriseloste