Lakuista
asiaa.

Lakritsi ja verenpaine

Verenpaine nousee, mutta se ei johdu lakritsista

Jostain syystä suomalaisessa keskustelussa ”asiantuntijoiden” ensimmäinen lause lakritsista on: ”Mutta sehän nostaa verenpainetta.” No joo. Kyllä lakritsilla on sellainen ominaisuus. Kohtuudella käytettynä se on kuitenkin terveydelle täysin harmitonta suurimmalle osalle makeisten ystävistä ja on sen sijaan omiaan tekemään hyvää kielelle ja mielelle ja nostamaan suupielet ylöspäin.

Lakritsi ei ole syypää suomalaisten korkeaan verenpaineeseen

Osa ihmisistä saa oireita vehnäjauhoista tai maidosta. Suurin osa voi kuitenkin nauttia niitä huoletta, eikä niistä siksi erikseen varoitella. Vehnäjauhosta tai maidostakaan ei sanota, että ne olisivat pahaksi vatsalle, koska tämä ei koske kuin keliaakikkoja ja laktoosiallergikkoja.

Sama pätee myös lakritsiin – tai ainakin pitäisi päteä. Jos verenpaine on jo valmiiksi koholla, on lakritsin välttäminen hyvä ajatus. Syy suomalaisten korkeille verenpaineille löytyy kuitenkin jostakin aivan muualta kuin lakritsista.

Pienellä osalla ihmisistä kohtuullinenkin annos lakritsia voi saada verenpaineen kohoamaan. Tämä kuitenkin koskettaa hyvin pientä osaa suomalaisista – aivan kuten vehnäjauhon tai maidon aiheuttamat vatsaoireet. Suurin osa ihmisistä voi nauttia lakua kohtuullisessa määrin puhtaanvalkealla omallatunnolla.

Paljon melua tyhjästä

Ruokakeskustelua on vuosikymmenet ohjanneet ”asiantuntijat”, jotka määrittelevät ruokaympyrät ja kertovat muutaman vuoden välein kananmunan olevan kuolemaksi – tai sitten se onkin hyväksi. Keskustelua tuntuu ohjaavan se, mikä milloinkin on muotia. Pian kananmunan vaarallisuus (tai terveellisyys, riippuen muodin suunnasta) unohdetaan, ja tilalle tulee jokin uusi ruokamuoti, jota ihmetellä.

Antaa ”asiantuntijoiden” mekastaa mistä tahtovat – me sen sijaan pistämme elämän makeaksi ja kaivamme pussista vielä yhden pehmeän, mustan lakupalan. Kohtuudella käytettynä lakritsi ei nosta verenpainetta tai ole muutoinkaan vaaraksi – sen sijaan se on hyväksi ihmiselle. Suosittelemme kohtuutta kaikessa ja välttämään kohtuuttomuutta ja ylilyöntejä – oli kyse sitten kananmunista, vehnästä, lakritsista tai jostakin muusta.


Sopimusehdot ja Rekisteriseloste